Ik deel hier mijn studie naar Genesis, specifiek over hoofdstuk 1 tot 11. Ook hier heb ik geen hele bekende visie. Ik hou mij alleen bezig met wat de bijbel zegt, wat de wetenschap zegt beïnvloed de manier hoe ik de bijbel lees niet.

Genesis 1: de scheppingsweek

Genesis 1: de zesde dag

En God zei: Laat de aarde levende wezens naar hun soort voortbrengen: vee, kruipende dieren en wilde dieren van de aarde, naar zijn soort! En het was zo. En God maakte de wilde dieren van de aarde naar hun soort, het vee naar hun soort, en alle kruipende dieren van de aardbodem naar hun soort. En God zag dat het goed was. En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen! En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen. En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen! En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen. Maar aan al de dieren van de aarde, aan alle vogels in de lucht en aan al wat over de aarde kruipt, waarin leven is, heb Ik al het groene gewas tot voedsel gegeven. En het was zo. En God zag al wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de zesde dag. (Genesis 1:24-31)

Lees meer »

Genesis 1: de vijfde dag

Genesis 1:20 En God zei: Laat het water wemelen van wemelende levende wezens; en laten er vogels boven de aarde vliegen, langs het hemelgewelf! En God schiep de grote zeedieren en alle krioelende levende wezens waarvan het water wemelt, naar hun soort, en alle gevleugelde vogels naar hun soort. En God zag dat het goed was. En God zegende ze en zei: Wees vruchtbaar, word talrijk, en vervul het water van de zeeën; en laten de vogels talrijk worden op de aarde! Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de vijfde dag. (Genesis 1:20-23)

Lees meer »

Genesis 1: de vierde dag

Genesis 1:14 En God zei: Laten er lichten zijn aan het hemelgewelf om scheiding te maken tussen de dag en de nacht; en laten zij zijn tot tekenen, en tot aanduiding van vaste tijden en van dagen en jaren! En laten zij tot lichten zijn aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde! En het was zo. En God maakte de twee grote lichten: het grote licht om de dag te beheersen en het kleine licht om de nacht te beheersen; en ook de sterren. En God plaatste ze aan het hemelgewelf om licht te geven op de aarde, om de dag en de nacht te beheersen en om scheiding te maken tussen het licht en de duisternis. En God zag dat het goed was. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de vierde dag. (Genesis 1:14-19)

Lees meer »

Genesis 1: de derde dag

En God zei: Laat het water dat onder de hemel is, in één plaats samenvloeien en laat het droge zichtbaar worden! En het was zo. En God noemde het droge aarde en het samengevloeide water noemde Hij zeeën; en God zag dat het goed was. En God zei: Laat de aarde groen doen opkomen, zaaddragend gewas, vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen, waarin hun zaad is op de aarde! En het was zo. En de aarde bracht groen voort, zaaddragend gewas naar zijn soort en bomen die vrucht dragen waarin hun zaad is, naar hun soort. En God zag dat het goed was. Genesis Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de derde dag. (Genesis 1:9-13)

Lees meer »

Genesis 1: de tweede dag

En God zei: Laat er een gewelf zijn in het midden van het water, en laat dat scheiding maken tussen water en water! En God maakte dat gewelf en maakte scheiding tussen het water dat onder het gewelf is, en het water dat boven het gewelf is. En het was zo. En God noemde het gewelf hemel. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de tweede dag. (Genesis 1:6-8)

Lees meer »

Genesis 1: de eerste dag

En God zei: Laat er licht zijn! En er was licht. En God zag het licht dat het goed was; en God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis. En God noemde het licht dag en de duisternis noemde Hij nacht. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de eerste dag. (Genesis 1:3-5)

Lees meer »

Genesis 1: Scheppen gaat in de bijbel over het geven van functie

We hebben de vorige keer gezien dat er in de oudheid zeker sprake was van een functionele ontologie, nu gaan we onze aandacht vestigen op de bijbel. Allereerst kijken we wat het woord scheppen (Bara) betekent in vers 1. We kunnen niet dieper op het Nederlandse woord voor scheppen ingaan, ondanks dat in het Nederlands het ook al veel flexibiliteit heeft. En zoals ik eerder heb aangetoont we kunnen niet veronderstellen dat dit woord iets materieels maken uit het niets, simpelweg omdat zo onze ontologie is. We moeten de tekst en het taalgebruikt zelf laten spreken.

Lees meer »

Genesis 1: Kosmologie was in de oudheid gericht op functionaliteit

Wat betekent het om te bestaan? Het klinkt misschien als een rare vraag om te stellen met misschien een makkelijk antwoord. Waren sommige dingen maar zo makkelijk. Bijvoorbeeld, wanneer wij zeggen dat een tafel bestaat, spreken wij een conclusie op basis van de veronderstelling dat bepaalde aspecten van die tafel er voor zorgen dat de tafel bestaat. Zonder te diep in te gaan in de filosofie, in onze tijd van denken, zeggen wij dat een tafel bestaat omdat het er materieel is. We kunnen het zien, we kunnen analyseren waarvan en hoe het gemaakt is. Maar er zijn andere manieren om te denken over wat het betekent dat iets bestaat

Lees meer »

Genesis 1 is oude kosmologie

Mijn eerste stelling over genesis 1 is dat het oude kosmologie is. Dat wil zeggen, de tekst probeert niet de wereld te beschrijven volgens onze moderne wetenschappelijke termen en het spreekt niet over moderne vraagstukken. De Israëlieten hebben dit niet gekregen om hun wetenschappelijke inzichten te bevorderen over de kosmos. Ze wisten niet dat sterren zonnen waren, de aarde rond was, dat de zon verder weg stond dan de maan, ze geloofde dat de lucht stevig genoeg was zodat de hemel erop kon rusten etc. (voor voorbeelden hiervan, zie Dennis Lamoureux, Evolutionaire Schepping, pp. 105-47). Het het was niet Gods doel om hun daarvan te corrigeren. Sommige christenen veronderstellen dat Genesis een soort moderne wetenschap bevat. Deze visie heet ook wel het "concordisme." Het streeft ernaar om moderne wetenschappelijke verklaringen te geven voor wat het vindt in de Schrift. Het probleem is, is dat we  de kosmologie van de oudheid niet kunnen vertalen naar onze hedendaagse kosmologie, of beeld van het universum. Een ander probleem  met het concordisme is dat het veronderstelt moet worden volgens hedendaagse wetenschap, daarmee correspondeert het dus geheel niet met de wetenschappelijk veronderstelling dat de afgelopen eeuwen. Nog niet te beginnen over het feit dat wetenschap fluïde is in wat het denkt dat waarheid is.

Lees meer »

Introductie Genesis 1 series

Een tijd lang heb ik genesis moeilijk gevonden. Ik vond het niet moeilijk om wetenschap en de bijbel te verenigen of iets dergelijks, maar ik had moeite welke systematische methode wij gebruiken om genesis 1 te begrijpen. We kijken alleen vanuit onze eigen cultuur, ons eigen denken en we zijn te beroerd om onze eigen vooronderstellingen opnieuw onder de loep te nemen. Daarom hoop je mee te nemen in mijn zoektocht naar het lezen van genesis 1 in het licht wat de auteur zijn intentie geweest is met schrijven van deze  tekst.

Lees meer »