En God zei: Laat er een gewelf zijn in het midden van het water, en laat dat scheiding maken tussen water en water! En God maakte dat gewelf en maakte scheiding tussen het water dat onder het gewelf is, en het water dat boven het gewelf is. En het was zo. En God noemde het gewelf hemel. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de tweede dag. (Genesis 1:6-8)
Deze dag is voor velen problematisch als het zou gaan over de schepping van iets materieels. Mensen in de oudheid dachten dat de hemel een vaste stof was, een soort koepel. Pas sinds de Renaissance en de verlichting hebben wij meer wetenschappelijke kennis en weten wij dat dit onjuist is. Als het woord voor gewelf letterlijk genomen zou worden, dan zou God een koepel over de aarde hebben gemaakt. We gaan toch geen woorden aanpassen aan onze hedendaagse wetenschappelijke kennis? Ik mag het hopen van niet, het meest overduidelijke is dat de auteur dit zeker wilde communiceren aan zijn publiek, doordat dit ook was wat hun geloofden.
We vinden een uitweg voor dit probleem als we zoals ik al eerder had beargumenteerd het niet materieel opvatten, maar functioneel. Als Genesis geen oorsprong van materie doet, maar van functies dan doet affirmeert het dus ook niets van de materiele opvattingen van het originele publiek. Of er daadwerkelijk een kosmische koepel is die het water tegenhoudt is irrelevant. Deze kosmische geografie was simpelweg hetgeen wat bekend was voor hen en het was gebruikt om iets te communiceren wat functioneel in natuur was. In plaats van onze focus te hebben over deze materiele koepel, zouden we ons moeten focussen op wat de kosmische functie was voor het originele publiek en vanuit daar te kijken wat God ons wilde leren hiermee. Allereerst was de functie van die koepel om een plek te maken waar mensen konden leven. Ten tweede was het de manier hoe het weer functioneerde. Orde in de wereld hing erg af van de juiste hoeveelheid neerslag. Te veel en we zouden overweldigd zijn en bij te weinig zouden we verhongeren. Dat de oudheid dacht dat de hemel een solide koepel was veranderd niets aan de functionele betekenis die de schrijver wilde overbrengen, namelijk dat God als Schepper de basis voor weer had gemaakt.
Reactie plaatsen
Reacties